
Pierogi gryczane
Ostatnio miałam dzień lepienia pierogów. Przetestowałam trzy rodzaj ciast i dwa farsze 😉 To nic odkrywczego, jeśli powiem, że ciasto z mąk zawierających gluten lepi się łatwiej 🙂 Ale można również zrobić piękne pierożki bez glutenu. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ciasto gryczane. Lepienie pierogów gryczanych wymaga troszkę więcej cierpliwości, ale jeśli eliminujesz z diety gluten, to łap przepis i do dzieła 😀

Składniki:
- 200 g mąki gryczanej (plus mąka do podsypywania)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml wrzątku
- sól himalajska
Wykonanie:

Mąki przesiej na stolnicę, dodaj sól, wymieszaj i zrób wgłębienie. Żółtko wymieszaj z oliwą z oliwek. Wodę porcjami wlewaj do mąki i mieszaj (np. używając noża) do połączenia składników. Dodaj żółtko z oliwą i dokładnie wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej wody). Ciasto powinno być elastyczne i delikatnie klejące.
Przykryj je ściereczką i zostaw, aby odpoczęło przez 15-20 minut. Ciasto rozkawałkowuj partiami podsypując mąką. Wycinaj kółeczka i nakładaj wybrany farsz. Gotowe pierogi gotuj partiami w osolonej wodzie, przez około minutę od wypłynięcia.


2 komentarze
mb
A co zrobic jak pierogi pekaja w momencie skladania jak jest w nich farsz ,ciezko sie boki sklejaja.Robisz je cieniutke czy grubo ciasto zostawiasz na stolnicy?
KB
Ciasto rozwałkowuje nie za cienko i nie za grubo, jak tradycyjne pierogi 😉 Ważne, aby woda, którą dodajemy do mąki była wrząca. Zdarzyło mi się raz użyć ciepłej wody i wtedy również miałam problem z pękaniem. Wiadomo, że ciasto gryczane nie będzie tak elastyczne jak pszenne, ale naprawdę da się z niego zrobić piękne pierogi.