Pad thai z kurczakiem
Moja ulubiona odsłona makaronu ryżowego, czyli PAD THAI 😉 Smaczne, bezglutenowe i całkiem zdrowe danie.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy)
- 1 ząbek czosnku
- Średnia pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 100 g kiełków fasoli mung
- Szczypiorek
- Świeża kolendra
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
SOS:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sriracha
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
Orzechy upraż na suchej patelni, odłóż na bok. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj sos mieszając ze sobą składniki na sos. Na patelni (woku) rozgrzej olej, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę. Smaż około trzy minuty i następnie dodaj jajka, smaż przez minutę, zamieszaj i dodaj makaron. Po dwóch minutach dodaj sos i smaż jeszcze chwilę. Dodaj kiełki (część), kolendrę i posiekany szczypiorek, wymieszaj. Podawaj z prażonymi orzechami i pozostałymi kiełkami.
SMACZNEGO!