PRZEPISY

Pad thai z kurczakiem

Moja ulubiona odsłona makaronu ryżowego, czyli PAD THAI 😉 Smaczne, bezglutenowe i całkiem zdrowe danie.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • Średnia pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • Szczypiorek
  • Świeża kolendra
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych

SOS:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca

 

Orzechy upraż na suchej patelni, odłóż na bok. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj sos mieszając ze sobą składniki na sos. Na patelni (woku) rozgrzej olej, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę. Smaż około trzy minuty i następnie dodaj jajka, smaż przez minutę, zamieszaj i dodaj makaron. Po dwóch minutach dodaj sos i smaż jeszcze chwilę. Dodaj kiełki (część), kolendrę i posiekany szczypiorek, wymieszaj. Podawaj z prażonymi orzechami i pozostałymi kiełkami.
SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *