Cieciorka po bretońsku
Tradycyjne danie w nieco odmienionej wersji, zwłaszcza dla fanów fasolki po bretońsku. W swoim składzie zawiera nieco kwasów tłuszczowych nasyconych, ale zjedzone od czasu do czasu z pewnością nie będzie problematyczne. Łapcie przepis i korzystajcie.
Składniki (na 3 porcje):
- 1 puszka cieciorki (240 g po odsączeniu)
- 80 g wędzonego boczku
- 120 g kabanosów
- 1 średnia cebulka
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz, sól, chilli, lubczyk, papryka słodka,natka pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Boczek pokrój w kostkę, a kabanosy w grubsze plastry. W garnku podsmaż boczek, aż troszkę się wytopi. Dodaj kabanosy i jeszcze chwilę smaż. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli boczek nie był wystarczająco tłusty dodaj olej rzepakowy). Kiedy cebula się lekko zarumieni dolej bulion, żeby wydobyć cały smak. Dodaj odsączoną cieciorkę. Chwilę gotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. W zależności od konsystencji jaką chcesz uzyskać, dolej wodę lub odparuj nadmiar. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.