Fit Rafaello
Znacie to uczucie, kiedy staracie się zdrowo odżywiać, ale dopada Was nieodparta ochota na coś „zakazanego”? Warto wtedy przygotować domową wersję ulubionej przekąski. I tak właśnie powstało moje rafaello.
Składniki na 12 kulek:
- 50g surowej kaszy jaglanej
- 250ml napoju roślinnego (ja użyłam ryżowego)
- 2 łyżki erytrytolu
- 100g wiórek kokosowych + wiórki do obtoczenia
- 12 migdałów
Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na 20 min. Po tym czasie obierz je ze skórki. Kaszę jaglaną przepłucz kilkakrotnie wodą (aby usunąć gorzki posmak). Kaszę gotuj na napoju roślinnym, tak długo aż będzie miękka i wsiąknie cały napój. Do ugotowanej kaszy dodaj wiórki kokosowe, słodzidło i zblenduj na jednolitą masę (masę możesz spróbować i dosłodzić według uznania). Z gotowej masy ulep kulki, a do środka włóż po jednym migdale i obtocz je w wiórkach kokosowych. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Gotowe kulki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.