Jak zrobić świąteczne babeczki z pomarańczą i dynią
Tegoroczną serię świątecznych przepisów zaczynam od muffinek pomarańczowych. Moje babeczki przygotowałam na bazie dyniowego puree. Zawierają zdecydowanie mniej tłuszczu, aniżeli tradycyjna wersja muffina. Zresztą chyba się ze mną zgodzisz, że babeczki to świetny sposób na przemycenie dyni do diety.
Pamiętasz mój przepis na korzenne muffiny sprzed dwóch lat? Przyprawy korzenne idealnie wpasowują się w bożonarodzeniowy klimat, ale tym razem postawiłam na cytrusy. Jeśli lubisz pomarańcze, te muffiny na pewno wpadną w Twoje kulinarne gusta.
Składniki na 12 świątecznych babeczek z pomarańczą i dynią:
- 125 g mąki orkiszowej jasnej
- 125 g maki orkiszowej razowej
- skórka z całej pomarańczy
- sok z pomarańczy około 50 ml
- 100 ml napoju roślinnego (u mnie napój z nerkowców)
- 300 g upieczonej dyni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g dojrzałego banana
- 30 g oleju kokosowego
- 50 g erytrolu lub ksylitolu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 6 łyżek wody
- gorzka czekolada – kilka kostek
- szczypta soli
Jak przygotować świąteczne babeczki z pomarańczą i dynią?
- Przygotuj puree z dyni (szczegółowy opis jak to zrobić znajduję się we wskazówkach do przepisu).
- Pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę pomarańczową, a następnie wyciśnij sok.
- Olej kokosowy roztop i odstaw do delikatnego ostudzenia.
- Siemię lniane zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
- Banana zblenduj na gładki mus.
- Suche składniki wymieszaj ze sobą (mąka, proszek do pieczenia, słodzidło, sól)
- Do dyniowego puree dodaj sok z pomarańczy oraz mleko (łącznie dodaj 150 ml płynu), wymieszaj.
- Banana, olej kokosowy, namoczone siemię oraz skórkę z pomarańczy połącz przy pomocy rózgi cukierniczej. Dodaj puree z dyni i wymieszaj rózgą.
- Suche składniki połącz z mokrymi, delikatnie wymieszaj do pierwszego połączenia, aby nie było widać mąki.
- Masę nałóż do papilotek (ja używam wielorazowych sylikonowych) do każdej babeczki włóż kawałek czekolady i piecz w 180 stopniach przez 25 – 30 minut do suchego patyczka.
Wskazówki do przygotowania świątecznych babeczek z pomarańczą i dynią:
- Pamiętaj, aby wszystkie składniki, z których będziesz przygotowywać babeczki pomarańczowe były w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, aby nie wyszedł zakalec
- Suche składniki najlepiej przesiej przez sito, dzięki temu babeczki pomarańczowe będą delikatniejsze.
- Puree z dyni najlepiej przygotuj z dyni hokkaido. Pokrój dynię na mniejsze kawałki razem ze skórką, usuń pestki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Piecz około 35 minut w 180 stopniach. Poczekaj, aż dynia ostygnie, a następnie zblenduj ją na gładki mus. Dynię hokkaido możesz blendować ze skórką, ale obrana będzie miała delikatniejszy smak w pomarańczowych babeczkach.
- Przepis na pomarańczowe babeczki jest w wersji wegańskiej, bez mleka i bez jajek. Spokojnie więc możesz je podać osobie z nietolerancją laktozy, alergią na białka mleka krowiego, czy białko jaja kurzego.
- Do świątecznych babeczek najlepiej użyj pomarańczy BIO.
- Pamiętaj, aby wcześniej nagrzać piekarnik, aby babeczki włożyć do nagrzanego piekarnika zaraz po wyłożeniu masy.