Makaron z krewetkami i szpinakiem
Krewetki, jedni je kochają, inni nienawidzą 😉 Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. A dzisiaj mam dla Was szybki przepis właśnie z krewetkami w roli głównej. Jeśli kupicie już oczyszczone krewetki to przygotowanie tego dania zajmie Wam naprawdę niewiele czasu.
Składniki: (2 porcje)
- 150 g makaronu (u mnie kukurydziany)
- 200 g krewetek (polecam kupić oczyszczone różowe krewetki)
- 100 g szpinaku
- 40 g pomidorków suszonych
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 małej cebuli
- 2 małe ząbki czosnku
- 100 ml mleczka kokosowego (gęsta część)
- 5 łyżek wina białego
Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź i osusz (w razie potrzeby oczyść z jelit i wykręć ogonki 😀 ). Pomidorki pokrój na mniejsze plasterki, a szpinak umyj i osusz. Cebule i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj cebule i czosnek i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj krewetki, jeśli używasz różowych obgotowanych wystarczy, że podsmażysz je łącznie przez pół minuty z obu stron, szare musisz smażyć przez minutę z obu stron. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wlej wino i chwilę podgotuj. Dodaj szpinak i poczekaj aż zwiędnie. Następnie dodaj pomidorki suszone i wlej mleczko kokosowe. Zagotuj i poczekaj aż sos delikatnie zgęstnieje. Podawaj z makaronem. Smacznego!