Jak zrobić domowy koncentrat bulionu warzywnego?
Koncentrat bulionu to obowiązkowa pozycja w każdej kuchni 😉 Bo kto nie lubi czasem na szybko przygotować zupy bez gotowania wywaru, czy skrócić czas przygotowywania risotta, używając gotowego bulionu/kostki rosołowej?
Ale czy sprawdzałaś kiedyś skład takich kostek z marketu? Jedna, wielka, chemiczna mieszanka, pełna dodatków, których absolutnie Twój organizm nie potrzebuje w diecie.
Domowy koncentrat bulionu możesz przygotować z prostych składników 😉 Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam dbać o szczegóły w kuchni, oraz o to, aby dieta była jak najbardziej naturalna.
Moja dzisiejsza propozycja to koncentrat bulionu warzywnego, ale jak zapewne się domyślasz, można również przygotować wersję z mięsem.
Składniki:
- 250 g marchewki
- 100 g selera
- 50 g selera naciowego
- 50 g pietruszki (korzeń)
- 100 g cebuli
- 100 g pomidora
- 1 ząbek czosnku
- 50 g pieczarek
- 2 liście laurowe
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 120 g soli gruboziarnistej
- 30 g białego wina wytrawnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Umyj wszystkie warzywa. Seler, marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę obierz, pomidora sparz i obierz ze skórki. Pieczarki umyj i obierz. Do misy blendera włóż: marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, seler naciowy, czosnek, cebulę, pomidora, pieczarki, liście laurowe oraz natkę pietruszki i koperku. Rozdrobnij na mniejsze kawałki (możesz też użyć tarki i zetrzeć na grubych oczkach).
Rozdrobnione warzywa przełóż do garnka, dodaj sól, wino, oraz oliwę z oliwek. Chwilkę podsmaż, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 25-30 minut, tak aby odparować nadmiar wody (koncentrat bulionu powinien mieć konsystencje gęstej pasty.
Następnie zmiksuj koncentrat do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do w wyparzonego słoika.
Tak przygotowany bulion możemy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące, a jeśli chcemy przedłużyć jego trwałość, możemy go zamrozić, używając do tego np. foremek do kostek lodu. W zamrażarce bulion możemy przechowywać do 6 miesięcy.
Jeden komentarz
Ala
Świetny przepis, polecam każdemu!