Jak zrobić domową kostkę rosołową Basarab Katarzyna
PRZEPISY

Jak zrobić domowy koncentrat bulionu warzywnego?

Koncentrat bulionu to obowiązkowa pozycja w każdej kuchni 😉 Bo kto nie lubi czasem na szybko przygotować zupy bez gotowania wywaru, czy skrócić czas przygotowywania risotta, używając gotowego bulionu/kostki rosołowej?

Ale czy sprawdzałaś kiedyś skład takich kostek z marketu? Jedna, wielka, chemiczna mieszanka, pełna dodatków, których absolutnie Twój organizm nie potrzebuje w diecie. 

Domowy koncentrat bulionu możesz przygotować z prostych składników 😉 Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam dbać o szczegóły w kuchni, oraz o to, aby dieta była jak najbardziej naturalna. 

Moja dzisiejsza propozycja to koncentrat bulionu warzywnego, ale jak zapewne się domyślasz, można również przygotować wersję z mięsem.

Składniki:

  • 250 g marchewki
  • 100 g selera
  • 50 g selera naciowego
  • 50 g pietruszki (korzeń)
  • 100 g cebuli
  • 100 g pomidora
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 120 g soli gruboziarnistej
  • 30 g białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Umyj wszystkie warzywa. Seler, marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę obierz, pomidora sparz i obierz ze skórki. Pieczarki umyj i obierz. Do misy blendera włóż: marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, seler naciowy, czosnek, cebulę, pomidora, pieczarki, liście laurowe oraz natkę pietruszki i koperku. Rozdrobnij na mniejsze kawałki (możesz też użyć tarki i zetrzeć na grubych oczkach).

Rozdrobnione warzywa przełóż do garnka, dodaj sól, wino, oraz oliwę z oliwek. Chwilkę podsmaż, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 25-30 minut, tak aby odparować nadmiar wody (koncentrat bulionu powinien mieć konsystencje gęstej pasty. 

Następnie zmiksuj koncentrat do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do w wyparzonego słoika.

Tak przygotowany bulion możemy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące, a jeśli chcemy przedłużyć jego trwałość, możemy go zamrozić, używając do tego np. foremek do kostek lodu. W zamrażarce bulion możemy przechowywać do 6 miesięcy. 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *