PRZEPISY

Bezglutenowy torcik z truskawkami

Biszkopt kukurydziano-ryżowy

  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki erytrolu

Białka oddzielić od żółtek. Przez sitko przesiać mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać porcjami żółtka oraz erytrol i delikatnie miksować. Dodać mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 20 min. do suchego patyczka.


Masa budyniową:

  • ½ l napoju roślinnego (np. Kokosowy)
  • budyń waniliowy
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki erytrolu 

Budyń przygotować na napoju roślinnym z dodatkiem erytrolu. Ostudzony budyń zmiksować z masłem na puszystą masę. Według uznania można dodać więcej słodzika do masy. Gotową masą przełożyć ostudzony i nasączony mocną herbatą biszkopt.

Mus truskawkowy:

  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • ¼ szklanki ciepłej wody

Truskawki obrane z szypułek zblendować. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Mus z truskawek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną I wylać na masę budyniową. Odłożyć do lodówięciaki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *