Fasolowe brownie
Pamiętam moje zdziwienie, kiedy po raz pierwszy usłyszałam o dodatku fasoli do czekoladowego brownie. Byłam przekonana, że to nie może smakować dobrze. Jednak należę do osób, które lubią eksperymentować w kuchni i tak powstało moje pierwsze fasolowe brownie. Była pozytywnie zaskoczona smakiem i od tego czasu do moich wypieków, często dodaje warzywa. Z pewnością znajdziecie na moim blogu niejeden tego typu przepis.
SKŁADNIKI:
Dwie puszki czerwonej fasoli
3 jajka
Duży dojrzały banan
Czekolada gorzka – pół tabliczki
3 łyżki kakao
Sól
1 łyżeczka cynamonu
Orzechy ziemne – ok. 40 g
3 łyżki erytrolu
PRZYGOTOWANIE:
Fasole odsącz i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, wsyp do miski. Żółtka oddziel od białek, a następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Fasolę blenduj z żółtkami do uzyskania jednolitej masy, dodaj kakao, cynamon, banana, słodzidło i ponownie blenduj. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i dodaj do masy razem z orzechami. Dodaj do masy ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 40 min. Porcja wystarczy na małą blaszkę.
Dzieląc na 8 porcji, jeden kawałek to: 168 kcal, 9,3g białka, 7g tłuszczu i 17,3g węglowodanów.
2 komentarze
Ola
Ciasto jest idealne <3 mocno czekoladowe, mokre, pychota! Jak ktoś się zastanawia czy nie czuć fasoli – wcale, róbcie śmiało! Dziękuję za przepis, ląduje na stałe w moim przepiśniku! 😀
KB
Bardzo mi miło Olu 😉 Ja też lubię wracać do tego przepisu 😀