PRZEPISY

Fasolowe brownie

Pamiętam moje zdziwienie, kiedy po raz pierwszy usłyszałam o dodatku fasoli do czekoladowego brownie. Byłam przekonana, że to nie może smakować dobrze. Jednak należę do osób, które lubią eksperymentować w kuchni i tak powstało moje pierwsze fasolowe brownie. Była pozytywnie zaskoczona smakiem i od tego czasu do moich wypieków, często dodaje warzywa. Z pewnością znajdziecie na moim blogu niejeden tego typu przepis.
 
 
SKŁADNIKI:
 
Dwie puszki czerwonej fasoli
3 jajka
Duży dojrzały banan
Czekolada gorzka – pół tabliczki
3 łyżki kakao
Sól
1 łyżeczka cynamonu
Orzechy ziemne – ok. 40 g
3 łyżki erytrolu

PRZYGOTOWANIE:

Fasole odsącz i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, wsyp do miski. Żółtka oddziel od białek, a następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Fasolę blenduj z żółtkami do uzyskania jednolitej masy, dodaj kakao, cynamon, banana, słodzidło i ponownie blenduj. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i dodaj do masy razem z orzechami. Dodaj do masy ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Piecz w piekarniku  w 180 stopniach przez 40 min. Porcja wystarczy na małą blaszkę.

 

 

Dzieląc na 8 porcji, jeden kawałek to: 168 kcal, 9,3g białka, 7g tłuszczu i 17,3g węglowodanów.

2 komentarze

  • Ola

    Ciasto jest idealne <3 mocno czekoladowe, mokre, pychota! Jak ktoś się zastanawia czy nie czuć fasoli – wcale, róbcie śmiało! Dziękuję za przepis, ląduje na stałe w moim przepiśniku! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *