PRZEPISY

Korzenne muffiny

Muffiny kojarzą mi się z moimi pierwszymi zdrowymi wypiekami 😉 Dlatego mam do nich mały sentyment. Piekłam muffiny z kaszy jaglanej, z cukinii, jajeczne, słodkie, wytrawne i wiele, wiele innych  😛 Po małej przerwie wróciłam do nich, być może pojawi się tutaj na blogu kilka przepisów. A dzisiaj mam dla Was propozycję na muffiny w wersji świątecznej.

Składniki:

  • 230g mąki owsianej
  • 75g oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 65g erytrytolu (lub innego słodzika)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • orzechy opcjonalnie

Suche składniki wymieszaj ze sobą. Olej kokosowy rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Do oleju dodaj jajko, wodę, wymieszaj. Mokre składniki połącz z suchymi. Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki i wsyp do masy. Masę wlewaj do foremek na muffiny (ja używam silikonowych). Do każdej babeczki przed pieczeniem możesz włożyć orzecha. Piecz w 180 stopniach przez 18-20 minut. 

Z podanej porcji wychodzi 10 dużych babeczek.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *