
Korzenne muffiny
Muffiny kojarzą mi się z moimi pierwszymi zdrowymi wypiekami 😉 Dlatego mam do nich mały sentyment. Piekłam muffiny z kaszy jaglanej, z cukinii, jajeczne, słodkie, wytrawne i wiele, wiele innych 😛 Po małej przerwie wróciłam do nich, być może pojawi się tutaj na blogu kilka przepisów. A dzisiaj mam dla Was propozycję na muffiny w wersji świątecznej.
Składniki:

- 230g mąki owsianej
- 75g oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 65g erytrytolu (lub innego słodzika)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- orzechy opcjonalnie
Suche składniki wymieszaj ze sobą. Olej kokosowy rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Do oleju dodaj jajko, wodę, wymieszaj. Mokre składniki połącz z suchymi. Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki i wsyp do masy. Masę wlewaj do foremek na muffiny (ja używam silikonowych). Do każdej babeczki przed pieczeniem możesz włożyć orzecha. Piecz w 180 stopniach przez 18-20 minut.
Z podanej porcji wychodzi 10 dużych babeczek.



2 komentarze
Pingback:
elkaa
Moim zdaniem jeden z lepszych przepisów w necie:)