
Wegańskie mini „serniczki”
Odkąd pamiętam sernik był jednym z moich ulubionych ciast. A od kiedy ze swojej diety wyeliminowałam nabiał, szukam alternatywy 😉 Te serniczki wpasowały się w moje preferencje smakowe. Na pewno będę do nich wracać latem, kiedy zacznie się sezon na pyszne owocki 😛
„Serniczki” nie zawierają glutenu, nabiału, jajek. Będą odpowiednie dla osób eliminujących z diety gluten, nabiał, czy jajka, a także dla osób na diecie wegańskiej 😉

Składniki:
- 270 g tofu naturalnego
- 300 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki erytrolu
- sok z jednej cytryny
- 4-5 g agaru
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- 200 g owoców (ja użyłam borówki)
Tofu pokrój w kostkę i zblenduj na gładką masę razem z mleczkiem kokosowym, erytrolem, aromatem waniliowym, sokiem z cytryny oraz agarem. Masę przelej do garnka, zagotuj i gotuje przez około 3 minuty mieszając. Ostudź , a następnie dodaj owoce i delikatnie wymieszaj. Masę wlej do foremek i odstaw do lodówki na przynajmniej 1-2 h.
*Ja użyłam silikonowych foremek do muffinek. Możesz również użyć pojedynczej formy o wymiarach 22×22 cm.

