Jak przygotować przyprawę korzenną do piernika
PRZEPISY

Domowa przyprawa do piernika – do it yourself

Zastanawiałaś się kiedyś jakim składnikom przyprawa do piernika zawdzięcza tak cudowny aromat? Oczywiście przyprawom korzennym. Ale zapach to nie jedyna ich zaleta, przyprawy te wykazują pozytywny wpływ na zdrowie.

Dlaczego przyprawę do piernika warto przygotować samodzielnie?

  • W gotowych mieszankach możemy znaleźć cukier. Zdarza się że widnieje jako pierwszy na liście składników przyprawy do piernika, co w praktyce oznacza, że jest go najwięcej w produkcie. I tak kupując przyprawę do piernika, kupujemy cukier z dodatkiem przypraw korzennych.
  • Kolejnym zbędnym dodatkiem jaki może pojawić się w gotowej przyprawie do piernika jest mąką. Niestety producenci stosują różne techniki, aby zwiększyć objętość produktu, ale dodatek mąki do przypraw to już lekkie przegięcie.
  • Sposób konserwacji też może pozostawiać wiele do życzenia. Na rynku możemy znaleźć przyprawy do piernika z dodatkiem dwutlenku siarki, którego spożycie w nadmiarze może powodować bóle i zawroty głowy, nudności i wymioty. Wpływa także na ciśnienie krwi zaburza wchłanianie witamin. Z mojego punktu widzenia nie warto dostarczać organizmowi składników, które mają potencjalnie negatywne działanie.
Domowy przepis na korzenną przyprawę do piernika
Jak samemu przygotować przyprawę korzenną do piernika. Jakie właściwości ma przyprawa do piernika.

Nie oznacza to jednak, że nie znajdziemy gotowej mieszanki z fajnym składem! Na rynku wiele firm oferuje przyprawy do piernika dobrej jakości. Grunt to czytać etykiety i wybierać świadomie.

Ale jest jeszcze jeden powód, dla którego ja wolę samodzielnie przygotować przyprawę do piernika. Moim zdaniem jej aromat jest zdecydowanie bardziej intensywny, mam pewność jakie składniki są w środku i mogę dowolnie zmieniać proporcje poszczególnych składników według własnych preferencji!

Czego potrzebujesz, aby przygotować domową przyprawę do piernika?

Jak przygotować przyprawę do piernika
  • cynamon cejloński – 20 g (możesz użyć mielonego lub kory cynamonu)
  • imbir mielony – 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 12 sztuk kardamonu
  • 6 goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 gwiazdki anyżu

Jak przygotować przyprawę do piernika:

Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmielić, wymieszać i domowa przyprawa do piernika jest gotowa. Ja pomogłam sobie malakserem, a później ucierałam w moździerzu, ale uwaga na plastikowe misy (mogą popękać). Myślę że do mielenia może sprawdzić młynek do kawy. Najbardziej problematyczna jest niestety kora cynamonu, więc jeśli nie masz w czym jej rozdrobnić, polecam użyć mielonego cynamonu cejlońskiego. Przed mieleniem korę cynamonu można delikatnie wysuszyć na patelni, przyprawa będzie bardziej aromatyczna.

Jakie działanie na zdrowie ma przyprawa do piernika?

Tak naprawdę właściwości zdrowotne przyprawa do piernika zawdzięcza każdej z osobna przyprawie korzennej.

Cynamon – to dobre źródło manganu, ponadto wykazuje pozytywne działanie na gospodarkę cukrową, działa antygrzybiczo i antybakteryjnie.

Imbir – działa przeciwbólowo, przeciwwymiotnie, antyzapalnie, a także rozgrzewająco.

Gałka muszkatołowa – wpływa na pracę układu pokarmowego, poprawa trawienie, wspomaga produkcję soku żołądkowego.

Pieprz czarny – może zwiększać biodostępność niektórych składników odżywczych (np. kurkuminy, beta-karotenu), wspomaga trawienie białek i tłuszczy, a także działa protekcyjnie na pracę górnych dróg oddechowych.

Kardamon – pozytywnie działa na proces trawienia, przeciwdziała powstawaniu wrzodów. Łagodzi kaszel, udrażnia zatkany nos.

Goździki – działają przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo.

Ziele angielskie – działa antyseptycznie, znieczulające. Jest źródłem magnezu, selenu, miedzi, żelaza i potasu.

Anyż – ma działanie antyzapalnie, wpływa na wydzielanie żółci, stymuluje proces trawienia.

Jak przygotować przyprawę korzenną do piernika
Jak samemu przygotować przyprawę korzenną do piernika. Jakie właściwości ma przyprawa do piernika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *