PRZEPISY

Pierogi z zieloną soczewicą / pierogi z ciecierzycą

Tym razem będzie nieco tradycyjnie, a jednak w innej odsłonie. W smaku delikatne, a jednak wyraziste. Trochę przypominają pierogi z mięsem (wersja z soczewicą) i trochę pierogi ruskie (wersja z ciecierzycą).

Składniki na farsz z soczewicą:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy przed ugotowaniem
  • 10 dużych pieczarek 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/2 – 1 łyżeczka kolendry
  • sól i pieprz

Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą (nie musisz jej namaczać). Zagotuj 2 szklanki wody, wsyp opłukaną soczewicę i gotuj przez 15 – 20 minut. Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę posiekaj i zeszklij. Dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki. Duś na średnim ogniu, aż wyparuje woda. Dodaj ugotowaną soczewicę i jeszcze chwilę duś. Przypraw solą, pieprzem i kolendrą. Tak przygotowany farsz zblenduj. 

Składniki na farsz z ciecierzycą:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 – 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i  pieprz do smaku

Ciecierzycę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie namocz na 10 – 12 h, wlewając dwukrotnie więcej wody niż nasion. Następnie przepłucz nasiona, wsyp je do wrzącej wody (woda musi zakrywać nasiona na około 3 cm) i gotuj pod przykryciem przez około 1 h, aż ciecierzyca będzie miękka (w razie potrzeby przedłuż czas gotowania). Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę posiekaj i zeszklij. Ciecierzycę zblenduj z podsmażoną cebulką i przyprawami na gładką masę, w razie potrzeby dolej odrobinę wody. 

Składniki na ciasto:

  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej bio
  • 250 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oliwy

Ciasto wyrób z powyższych składników np. mikserem z hakiem. Ciasto rozwałkuj partiami, wycinaj kółeczka, nakładaj farsz i lep 😉 Następnie gotuj w osolonej wodzie (pierogi wrzucaj do wrzątku) i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *