PRZEPISY

Chleb żytni na zakwasie

Długo żyłam w przekonaniu, że zrobienie domowego chleba na zakwasie jest pracochłonne. Okazuje się, że to nieprawda. A zalety takiego pieczywa? Chyba nie muszę nawet mówić 😀 Skład milion razy lepszy od tego kupnego, a smak taki, że najprostsza kanapka smakuje wykwintnie 😛

Wypróbuj przepis, a przekonasz się, że zdecydowanie rzadziej będziesz sięgać po kupne pieczywo. 

Składniki na chleb:

  • 500 g mąki żytniej typ 2000
  • 150 ml zakwasu żytniego
  • 450 ml letniej przegotowanej wody
  • 7 g soli
  • nasiona (u mnie czarnuszka)

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką. Foremkę wysmaruj olejem i dokładnie obsyp (możesz do tego użyć mąki lub nasion, czy otrąb). Ciasto przełóż do foremki. Posyp nasionkami i przykryj ściereczką.  Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (3-5 h), aż urośnie do rantów blachy. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piecz przez 1h. 

Ja używam keksówki o długości 22 cm 😉 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *