Chleb żytni na zakwasie
Długo żyłam w przekonaniu, że zrobienie domowego chleba na zakwasie jest pracochłonne. Okazuje się, że to nieprawda. A zalety takiego pieczywa? Chyba nie muszę nawet mówić 😀 Skład milion razy lepszy od tego kupnego, a smak taki, że najprostsza kanapka smakuje wykwintnie 😛
Wypróbuj przepis, a przekonasz się, że zdecydowanie rzadziej będziesz sięgać po kupne pieczywo.
Składniki na chleb:
- 500 g mąki żytniej typ 2000
- 150 ml zakwasu żytniego
- 450 ml letniej przegotowanej wody
- 7 g soli
- nasiona (u mnie czarnuszka)
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką. Foremkę wysmaruj olejem i dokładnie obsyp (możesz do tego użyć mąki lub nasion, czy otrąb). Ciasto przełóż do foremki. Posyp nasionkami i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (3-5 h), aż urośnie do rantów blachy. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piecz przez 1h.
Ja używam keksówki o długości 22 cm 😉
2 komentarze
PaniDomu
Chlebuś wygląda obłędnie! Można prosić jeszcze o przepis na zakwas ? Pozdrawiam
Zdrowie
Chlebek wygląda przepysznie. Ciekawe jak smakuje 🙂 Zapewne pachnie w całym domu. Smacznego.