Mus jaglany
Troszkę słodkiej przyjemności. Tak naprawdę mus wyszedł całkiem przypadkiem, w lodówce miałam już ugotowaną kaszę jaglaną, więc troszkę z nią poimprowizowałam, a wyszło naprawdę smacznie. Potrzebujesz do niego zaledwie 4 składników i ewentualnie owoce na wierzch (u mnie padło na maliny). Przepis jest banalny, ale może akurat kogoś zainspiruje, bo mus jest przepyszny.
SKŁADNIKI:
50 g ugotowanej kaszy jaglanej
70 ml mleczka kokosowego
1 dojrzały banan
1 łyżeczka karobu
maliny
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wsyp ugotowaną kaszę jaglaną i zalej ją mleczkiem kokosowym. Mieszaj do połączenia składników, gotując na małym ogniu. Następnie dodaj łyżeczkę karobu i pokrojonego banana. Mieszaj i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i wszystko razem zblenduj. Podawaj z ulubionymi owocami.
Zamiast karobu możesz użyć kakao. Mus nadaje się zarówno na śniadanie, kolację czy deser.