Zdrowy jadłospis 1800 kcal
Mam dziś dla Was przykładowy dzienny jadłospis – cztery skomponowane posiłki o łącznej kaloryczności 1800. Przy każdym z posiłków możecie podejrzeć rozkład makroskładników i kaloryczność 😉
Dzień rozpocznij od szklanki ciepłej wody z cytryną. Dzięki temu nawodnisz organizm zaraz po przebudzeniu i podkręcisz swój metabolizm.
Śniadanie: SAŁATKA Z RUKOLĄ I BROKUŁAMI
ENERGIA: 474 kcal, BIAŁKO: 26,4g WĘGLOWODANY: 38,3g , TŁUSZCZ: 26,8g
Składniki:
- 40g rukoli
- 2 jajka
- 200g brokuła
- 30g kukurydzy
- 15g słonecznika
- 10g oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Rukolę umyć i osuszyć. Jajka ugotować na twardo. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Jajka pokroić na ósemki i włożyć do miski, dodać brokuła, kukurydzę, słonecznik i rukolę. Sok z cytryny wymieszać z oliwą i odrobiną wody, doprawić solą i pieprzem i tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
II Śniadanie: KOKTAJL Z WODĄ KOKOSOWĄ
ENERGIA: 380 kcal, BIAŁKO: 4,3g, WĘGLOWODANY: 69,8g, TŁUSZCZ: 11,7g
Składniki:
- 70g awokado
- 120g banana
- 120g mango
- 120g pomarańczy
- 1 szklanka wody kokosowej
Owoce obrać i podzielić na mniejsze części, zalać wodą kokosową i zblendować.
Obiad: GRILLOWANY KURCZAK Z FRYTKAMI Z BATATÓW
ENERGIA: 563 kcal, BIAŁKO: 37,7g, WĘGLOWODANY: 53,5g TŁUSZCZ: 22,5g
Składniki:
- 150g piersi z kurczaka
- 200g batata
- 70g sałaty masłowej
- 100g pomidorków koktajlowych
- 140g papryki żółtej
- 10g oliwy z oliwek
- 10g oleju kokosowego
Batata obrać i pokroić w słupki, przyprawić solą, pierzem i ostrą papryką. Dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Kurczaka przyprawić solą, pieprzem i kurkumą i ugrillować bez dodatku tłuszczu. Sałatę umyć i osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki, a paprykę w kostkę. Sałatę rozdrobnić i wymieszać z pomidorkami i papryką, zalać oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.
Kolacja: MUS JAGLANY Z BRZOSKWINIĄENERGIA: 385 kcal, BIAŁKO: 10,8g, WĘGLOWODANY: 65,1g, TŁUSZCZ: 12,7g
Składniki:
- 50g kaszy jaglanej
- 20g mleczka kokosowego
- 12g orzechów włoskich
- 85g brzoskwini
- 10g kakao
- 2 łyżeczki ksylitolu
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Do kaszy dodać mleczko, kakao i ksylitol i zblendować na jednolitą masę. Mus podawać z brzoskwinią i orzechami.