Zdrowy jadłospis 1800 kcal
Śniadanie: OMLET Z RUKOLĄ I TRUSKAWKAMI
K:529.7 / B:22.8 / T:23.2 / WP:55.1
50g mąki ryżowej
2 jajka
20g rukoli
1/3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka masła migdałowego
100g truskawek
85g brzoskwini
Jajka i mąkę zblendować do połączenia składników. Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym z obu stron. Omlet posmarować masłem migdałowym, podawać z rukolą i pokrojonymi owocami.
Obiad: MAKARON Z ŁOSOSIEM NA MLECZKU KOKOSOWYM
K:545.1 / B:31.5 / T:18.4 / WP:62.0
120g wędzonego łososia
80g makaronu kukurydzianego
Skórka z 1/4 cytryny
60g mleczka kokosowego
1 garść sałaty
Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć do garnka. Dodać skórkę z cytryny i mleczko kokosowe. Gotować przez chwilę na małym ogniu. Łososia pokroić w paski. Makaron zdjąć z ognia, dodać łososia i pokrojoną sałatę, pomieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podwieczorek: FIT RAFAELLO (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
K:259.8 / B:3.6 / T:18.7 / WP:16.2 Zjedz 1 z 4 porcji
50g kaszy jaglanej
250g napoju ryżowego
2 łyżki erytrolu
100g wiórek kokosowych
15g migdałów
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 20 min. Po tym czasie obrać je ze skórki. Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie wodą (aby usunąć gorzki posmak). Kaszę ugotować na napoju roślinnym, tak długo aż będzie miękka i wsiąknie cały napój. Do ugotowanej kaszy dodać wiórki kokosowe (zostaw trochę wiórek do obtoczenia kulek), słodzidło i zblendować na jednolitą masę. Z gotowej masy ulepić kulki, a do środka włożyć po jednym migdale i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Kolacja: SAŁATKA Z BURAKIEM
K:475.9 / B:35.9 / T:17.5 / WP:37.0
1 burak gotowany w wodzie
100g piersi z kurczaka
1 jajko
70g papryki czerwonej
Natka pietruszki
2 kromki chleba żytniego na zakwasie
1 łyżka soku z cytryny
1/3 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżki oliwy z oliwek
Buraka ugotować w wodzie do miękkości, obrać i pokroić w plastry. Jajko ugotować na twardo i pokroić w plastry. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju kokosowym z dodatkiem ulubionych przypraw. Paprykę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać natkę pietruszki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i polać sałatkę. Doprawić wedle uznania. Podawać z chlebem żytnim.