Zdrowy jadłospis 1800 kcal
Kolejny przykładowy jadłospis na 1800 kcal, tym razem skomponowałam dla Was 5 posiłków. Pamiętaj, że to tylko przykład, a najlepsze efekty niesie za sobą stosowanie spersonalizowanego jadłospisu, pod względem doboru produktów, makroskładników i kaloryczności. Jeśli jesteś zainteresowany współpracą indywidualną, zapraszam TUTAJ! 😉
Przed śniadaniem, najlepiej zaraz po przebudzeniu, wypij szklankę ciepłej wody z sokiem z połówki cytryny. Pozwoli Ci to prawidłowo nawodnić organizm po całej nocy. Uwaga! Jeśli zmagasz się ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego, woda z sokiem z cytryny może nie być dobrym wyborem w Twoim przypadku.
Śniadanie: WEGAŃSKIE PANCAKESY Z KIWI
ENERGIA:387 kcal, BIAŁKO: 13,8g WĘGLOWODANY: 52,2g , TŁUSZCZ: 14,1g
Składniki:
- 50g mąki jaglanej
- 10g płatków migdałowych
- 1 szt. kiwi
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- 50ml napoju kokosowego
- 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego
Len zalać gorącą wodą i zaczekać, aż zgęstnieje. Mąkę wymieszać z mlekiem i gotowym lnem. Wkroić kiwi. Formować małe placuszki i smażyć z obu stron na oleju kokosowym. Podawać z płatkami migdałów.
Śniadanie II: KANAPKI Z AWOKADO I RUKOLĄ
ENERGIA: 279 kcal, BIAŁKO: 8,6g WĘGLOWODANY: 41,9g , TŁUSZCZ: 12g
Składniki:
- 2 kromki chleba żytniego
- 50g awokado
- 15g szybki wiejskiej
- 1/2 garści rukoli
Awokado rozgnieść widelcem, doprawić do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny, nałożyć na chleb, dodać szynkę i rukolę.
Obiad: MAKARON Z WOŁOWINĄ
ENERGIA:508 kcal, BIAŁKO: 35,9g WĘGLOWODANY: 57,6g , TŁUSZCZ: 16,7g
Składniki:
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 130g polędwicy wołowej
- 60g makaronu żytniego
Mięso zmielić (lub kupić już zmielone), podsmażyć razem z pokrojoną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie z oliwek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Dodać do mięsa i chwile dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Makaron ugotować al dente.
Podwieczorek: KOKTAJL BANANOWY
ENERGIA: 273 kcal, BIAŁKO: 4,5g WĘGLOWODANY: 48,5g , TŁUSZCZ: 8,8g
Składniki:
- 50g awokado
- 120g banana
- 120g pomarańczy
- 1 łyżka otrębów owsianych
Wszystkie składniki ze sobą zblenować z dodatkiem wody, aby uzyskać konsystencje koktajlu.
Kolacja: SAŁATKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
ENERGIA: 352 kcal, BIAŁKO: 23,5g WĘGLOWODANY: 16,2g , TŁUSZCZ: 21,3g
Składniki:
- 45g szynki parmeńskiej
- 40g mozzarelli
- 20g rukoli
- 100g pomidorków koktajlowych
- 20g czarnych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/3 łyżki miodu
Rukole opłukać i osuszyć. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, a ser w kostkę. Szynkę podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i polać dresingiem miodowo musztardowym (miks musztardy miodu i oliwy).