JADŁOSPISY

Zdrowy jadłospis 1800 kcal

Kolejny przykładowy jadłospis na 1800 kcal, tym razem skomponowałam dla Was 5 posiłków. Pamiętaj, że to tylko przykład, a najlepsze efekty niesie za sobą stosowanie spersonalizowanego jadłospisu, pod względem doboru produktów, makroskładników i kaloryczności. Jeśli jesteś zainteresowany współpracą indywidualną, zapraszam TUTAJ! 😉

Przed śniadaniem, najlepiej zaraz po przebudzeniu, wypij szklankę ciepłej wody z sokiem z połówki cytryny. Pozwoli Ci to prawidłowo nawodnić organizm po całej nocy. Uwaga! Jeśli zmagasz się ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego, woda z sokiem z cytryny może nie być dobrym wyborem w Twoim przypadku. 

Śniadanie: WEGAŃSKIE PANCAKESY Z KIWI 

ENERGIA:387 kcal, BIAŁKO: 13,8g WĘGLOWODANY: 52,2g , TŁUSZCZ: 14,1g

Składniki:

  • 50g mąki jaglanej
  • 10g płatków migdałowych
  • 1 szt. kiwi
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 50ml napoju kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego

Len zalać gorącą wodą i zaczekać, aż zgęstnieje. Mąkę wymieszać z mlekiem i gotowym lnem. Wkroić kiwi. Formować małe placuszki i smażyć z obu stron na oleju kokosowym. Podawać z płatkami migdałów.

Śniadanie II: KANAPKI Z AWOKADO I RUKOLĄ

ENERGIA: 279 kcal, BIAŁKO: 8,6g WĘGLOWODANY: 41,9g , TŁUSZCZ: 12g

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego
  • 50g awokado 
  • 15g szybki wiejskiej
  • 1/2 garści rukoli 

Awokado rozgnieść widelcem, doprawić do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny, nałożyć na chleb, dodać szynkę i rukolę. 

Obiad: MAKARON Z WOŁOWINĄ

ENERGIA:508 kcal, BIAŁKO: 35,9g WĘGLOWODANY: 57,6g , TŁUSZCZ: 16,7g

Składniki:

  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 130g polędwicy wołowej
  • 60g makaronu żytniego 

Mięso zmielić (lub kupić już zmielone), podsmażyć razem z pokrojoną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie z oliwek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Dodać do mięsa i chwile dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Makaron ugotować al dente.

Podwieczorek: KOKTAJL BANANOWY

ENERGIA: 273 kcal, BIAŁKO: 4,5g WĘGLOWODANY: 48,5g , TŁUSZCZ: 8,8g

Składniki:

  • 50g awokado
  • 120g banana
  • 120g pomarańczy 
  • 1 łyżka otrębów owsianych

Wszystkie składniki ze sobą zblenować z dodatkiem wody, aby uzyskać konsystencje koktajlu.

Kolacja: SAŁATKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

ENERGIA: 352 kcal, BIAŁKO: 23,5g WĘGLOWODANY: 16,2g , TŁUSZCZ: 21,3g

Składniki:

  • 45g szynki parmeńskiej
  • 40g mozzarelli
  • 20g rukoli
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 20g czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżki miodu

Rukole opłukać i osuszyć. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, a ser w kostkę. Szynkę podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i polać dresingiem miodowo musztardowym (miks musztardy miodu i oliwy).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *