Trądzik – jak z nim walczyć?
Trądzik to coraz częściej pojawiający się problem, nie tylko w wieku młodzieńczym. O ile w wieku dojrzewania stanowi on niejako element zmian hormonalnych, o tyle w wieku dorosłym, może przysporzyć wiele problemów.
Jak sobie z nim poradzić? Kluczową kwestią jest odnalezienie przyczyny zmian skórnych. Objawy widoczne na skórze, są tak naprawdę manifestacją zaburzeń organizmu. Jeśli zmagasz się z trądzikiem, pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić to BADANIA.
- Podstawowe badanie – morfologia krwi z rozmazem,
- Poziom cynku, selenu, magnezu, witaminy D3 w surowicy krwi,
- Glukoza i insulina na czczo,
- Markery stanu zapalnego (CRP, OB),
- Lipidogram,
- Trójka tarczycowa (TSH, fT3 i fT4),
- Ferrytyna,
- Gospodarka hormonalna (m.in. FSH, LH, prolaktyna, testosteron, DHEA, estradiol, kortyzol, SHBG, androgeny),
- Poziom homocysteiny,
- alergie IgE-zależne,
- Dodatkowo: kalprotektyna w kale, czy analiza pierwiastkowa włosów.
Nie oznacza to, że te wszystkie badania musisz wykonać od razu. Bardzo ważny jest wywiad zdrowotny i żywieniowy, oraz znalezienie indywidualnej przyczyny. U jednej osoby, negatywnie na stan skóry będzie wpływa nieprawidłowa praca tarczycy, a u kogoś innego zaburzona gospodarka węglowodanowa. Bardzo częstą przyczyną trądziku są zaburzenia flory jelitowej.
Zważywszy na to, że trądzik to jedynie wierzchołek góry lodowej, którą stanowią zaburzenia w organizmie, walcząc z tą przypadłością, musimy działać całościowo na organizm.
Istotne kwestie to przede wszystkim:
Wzmacnianie bariery jelitowej,
Działanie przeciwzapalne,
Życie zgodnie z rytmem dobowym,
Dieta o niskim stopniu przetworzenia,
Zmiana stylu życia,
Wsparcia suplementami, czy ziołami,
Odpowiednia pielęgnacja skóry trądzikowej.
Jak powinna wyglądać dieta, podczas walki z trądzikiem? Przede wszystkim dieta dla osoby
zmagającej się z trądzikiem, powinna mieć charakter przeciwzapalny. Co to oznacza w praktyce?
- U osób zmagających się z trądzikiem świetnie sprawdza się dieta łatwo strawna o niskim stopniu przetworzenia.
- Ponadto przeciwzapalne działanie wykazuje lekki deficyt kaloryczny rzędu 100-200 kcal.
- Dieta powinna być zasobna w jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3 i omega 9), a także cynk i selen (tłuste ryby, małe rybki, owoce morza, awokado, oliwa z oliwek).
- Do diety warto włączyć przyprawy o charakterze przeciwzapalnym (np. anyż, kurkuma).
- Dieta powinna być zasobna w warzywa i owoce ze względu na obecność witamin, minerałów, antyoksydantów, czy błonnika pokarmowego.
- Istotny jest również niski indeks i ładunek glikemiczny diety, ponieważ wysoki poziom cukru i insuliny we krwi będzie nasilał objawy trądziku. Z diety wykluczamy cukry proste (słodycze, oczyszczone produkty mączne, cukier), które silnie wpływają na gospodarkę węglowodanową. Powinniśmy wybierać owoce niskocukrowe (maliny, borówki, jagody, truskawki), a jeśli zdecydujemy się na te o wyższej zawartości cukru, pamiętajmy aby nie spożywać ich solo. Indeks glikemiczny możemy obniżyć poprzez dodanie do posiłku orzechów, pestek, awokado, oliwy z oliwek.
- W diecie powinny być obecne dobre źródła tłuszczu (świetne zastosowanie na skórę może mieć tutaj olej z wiesiołka, ogórecznika, czy rokitnika),
- a także dobre źródło białka (dobrej jakości mięso, ryby, owoce morza, jajka, orzechy, niekiedy sprawdzi się również dobrej jakości izolat białka serwatki jako uzupełnienie).
- Z diety powinien zostać wykluczony nabiał, który niestety w wielu przypadkach nasila objawy
trądziku (mleko, jogurty, sery żółte, twarogi).
Jeden komentarz
Pingback: