PRZEPISY

Pieczone pączki – czyli „legalny” tłusty czwartek

Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale dla mnie „fit pączki” to jakiś paradoks 😀 Mam jednak dla Was nieco zdrowszą alternatywę tradycyjnych pączków, które przygotowywałam w zeszłym roku z okazji tłustego czwartku. Dedykowane zwłaszcza dla osób, które z jakiegoś powodu eliminują ze swojej diety gluten lub nabiał.

Składniki:

  • 75 g mąki kokosowej
  • 5 łyżeczek oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki miodu
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe do posypania
Olej kokosowy (4 łyżeczki) rozpuść i dokładnie zmiksuj z miodem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodawaj po jednym jajku i dalej miksuj. Mąkę kokosową i sodę, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Piecz w foremkach w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
W garnku rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego, mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, ale uważaj aby nie doprowadzić do wrzenia. Przygotowaną polewą polej ostudzone pączki, posyp je wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *