Pieczone pączki – czyli „legalny” tłusty czwartek
Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale dla mnie „fit pączki” to jakiś paradoks 😀 Mam jednak dla Was nieco zdrowszą alternatywę tradycyjnych pączków, które przygotowywałam w zeszłym roku z okazji tłustego czwartku. Dedykowane zwłaszcza dla osób, które z jakiegoś powodu eliminują ze swojej diety gluten lub nabiał.
Składniki:
-
75 g mąki kokosowej
-
5 łyżeczek oleju kokosowego
-
4 łyżeczki miodu
-
3 jajka
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
-
wiórki kokosowe do posypania
Olej kokosowy (4 łyżeczki) rozpuść i dokładnie zmiksuj z miodem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodawaj po jednym jajku i dalej miksuj. Mąkę kokosową i sodę, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Piecz w foremkach w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
W garnku rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego, mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, ale uważaj aby nie doprowadzić do wrzenia. Przygotowaną polewą polej ostudzone pączki, posyp je wiórkami kokosowymi.