PRZEPISY

Pieczone pączki – czyli „legalny” tłusty czwartek

Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale dla mnie „fit pączki” to jakiś paradoks 😀 Mam jednak dla Was nieco zdrowszą alternatywę tradycyjnych pączków, które przygotowywałam w zeszłym roku z okazji tłustego czwartku. Dedykowane zwłaszcza dla osób, które z jakiegoś powodu eliminują ze swojej diety gluten lub nabiał.

Składniki:

  • 75 g mąki kokosowej
  • 5 łyżeczek oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki miodu
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe do posypania
Olej kokosowy (4 łyżeczki) rozpuść i dokładnie zmiksuj z miodem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodawaj po jednym jajku i dalej miksuj. Mąkę kokosową i sodę, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Piecz w foremkach w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
W garnku rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego, mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, ale uważaj aby nie doprowadzić do wrzenia. Przygotowaną polewą polej ostudzone pączki, posyp je wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *