Bezglutenowe ciasto na naleśniki
Nie znam osoby, która nie lubiłabym naleśników 🙂 Ja nie potrafię się zdecydować czy wolę wersję wytrawną, czy na słodko. A dzisiaj mam dla Was bazowy przepis na ciasto naleśnikowe, z którego zawsze korzystam. Możecie użyć go do każdego rodzaju nadzienia 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki wody gazowanej
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- szczypta soli
Jajka rozbełtaj z dodatkiem soli. Stopniowo dodawaj mąki i wodę, miksuj od połączenia składników, Dodaj roztopiony olej kokosowy i wymieszaj. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
W zależności w jakiej wersji przygotowujesz naleśniki, ciasto możesz doprawić według uznania (np. zioła/wanilia).
Z podanej porcji wychodzi 10 naleśników, a jeden z nich to 62 kcal, pod warunkiem, że smażone są na beztłuszczowej patelni.