PODSTAWY DIETY

Wyeliminuj cukier z diety

Zadbaliśmy już o prawidłowe nawodnienie organizmu, a więc przyszedł czas na kolejny krok w drodze do zdrowego odżywiania. Eliminacja cukru z diety. Z pewnością nikt nie będzie sprzeciwiał się temu, że cukier nie ma korzystnego wpływu na zdrowie. Mowa tutaj o sacharozie w cukierniczce, a także wszelkich produktach spożywczych w skład których wchodzi cukier, takich jak: słodycze, ciasteczka, kremy do smarowania, produkty typu instant, słodzone napoje gazowane i soki. Z wyłączeniem naturalnych produktów zawierających cukier – owoców, które w swoim składzie zawierają również witaminy, fitoskładniki, błonnik, czy minerały.


Natura utożsamiła słodki smak z produktami odżywczymi, po spożyciu których pobudzane są ośrodki satysfakcji i nagrody w mózgu. Uczucie satysfakcji i przyjemności powinno wynikać z dobrego odżywienia, problem pojawia się wówczas kiedy ośrodki te pobudzane są przez żywność, która nie ma nic wspólnego z naturą. Wszelkiego rodzaju słodycze, żywność przetworzona bogata w cukier, napoje i soki zawierają w swoim składzie zdecydowanie więcej cukru niż naturalne produkty. Tym samym będą one silnie stymulować odczucie satysfakcji i przyjemności, dlatego tak łatwo dochodzi do uzależnienia się od tego rodzaju produktów, przejadania się i problemów z kontrolowaniem łaknienia.  Co ciekawe badania wykazują, że cukier pobudza te same ośrodki przyjemności w mózgu co kokaina.

Co w takim razie ze słodzikami, którymi producenci często chcą zastąpić cukier w składzie? Słodziki są zdecydowanie słodsze niż cukier, a co za tym idzie, silniej stymulują ośrodki w mózgu i jeszcze bardziej uzależniamy się od takiej żywności i wręcz niemożliwe jest abyśmy dostrzegli słodycz w produktach naturalnych. Z pewnością słyszałeś o syropie glukozo – fruktozowym, którym producenci często zastępują cukier w produktach. Możesz znaleźć go w syropach, sokach, ketchupie, napojach gazowanych, właściwie w każdym przetworzonym produkcie. Nie jest on obojętny dla zdrowia, przyczynia się między innymi do stłuszczenia wątroby, powoduje wahania poziomu glukozy oraz insuliny i tym samym przyczynia się do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, stanów zapalnych i odkłada się w tkance tłuszczowej.


Natomiast słodziki takie jak: aspartam czy acesulfam maja działanie neurodegeneracyjne. A to tylko nieliczne spośród grupy słodzików dodawanych do żywności. Syntetyczne słodziki, pomimo praktycznie zerowej kaloryczności sprzyjają otyłości, ponieważ zwiększają wyrzut insuliny oraz nasilają odkładanie się tkanki tłuszczowej. Produkty te mogą również napędzać apetyt na słodki smak, bo pobudzają ośrodki satysfakcji w mózgu.


Wyjaśniliśmy sobie w jaki sposób słodki smak uzależnia, ale to nie jedyny powód dla którego należy wyeliminować go z diety kiedy mowa o zdrowym odżywianiu. Jak cukier wpływa na układ hormonalny? Aby lepiej zrozumieć tę kwestię, należy wyjaśnić czym jest leptyna. Jest to hormon sytości produkowany przez tkankę tłuszczową. Kiedy leptyna zwiąże się z receptorami w mózgu, neurony przestają produkować neuropeptyd Y który stymuluje apetyt. Kiedy nadmiernie spożywamy produkty bogate w cukier, stale podnosi nam się poziom glukozy we krwi. Nadmiar węglowodanów przekształcany jest w triglicerydy, co w połączeniu ze stale podniesionym stężeniem glukozy we krwi, przyczynia się do leptynooporności. Stąd prosta droga do przejadania się, a w związku ze stale podniesionym poziomem glukozy we krwi, podniesiony jest również poziom insuliny. Organizm wówczas wykorzystuje glukozę jako źródło paliwa a nie tkankę tłuszczową. W komórkach odkłada się tłuszcz i stają się one oporne na działanie insuliny. Zaburzenia w organizmie są stresorem, który powoduje wydzielanie kortyzolu. Hormon ten wiąże się ze stresowym łaknieniem i często kończy się z sięganiem po produkty bogate w cukier. Błędne koło się zamyka. Cukier przyczynia się do rozwoju otyłości nie tylko przez puste kalorie jakie dostarcza, ale przez zaburzenia do których prowadzi.

Kolejnym argumentem który przemawia za eliminacja cukru w diecie jest jego wpływ na zdrowie jelit. Już Hipokrates twierdził, że zdrowie zaczyna się od jelit, a zatem dbając o jelita dbamy o zdrowie całego organizmu.  Nadmiar cukru w diecie prowadzi do dysbiozy jelit czyli zaburzenia równowagi pomiędzy dobrymi bakteriami, a potencjalnie patogennymi w jelitach, ponieważ cukier jest świetną pożywką dla złych bakterii. Taka sytuacja może objawiać się wzdęciami, zaparciami, czy nudnościami.
Podsumowując, cukier to puste kalorie, który nie przynosi organizmowi żadnych korzyści zdrowotnych. Spożywanie produktów bogatych w cukier prowadzi do przejadania się, uzależnienia, zaburzeń układu hormonalnego, dysbiozy jelit, stanów zapalnych. Wywołuje liczne choroby jak: cukrzyca, miażdżyca, otyłość, trądzik, niepłodność, nowotwory. Ponadto utrudnia procesy regeneracji i negatywnie wpływa na pamięć. Badania wykazują, że to dieta bogata w cukier prowadzi do chorób sercowo-naczyniowych, a nie nasycone kwasy tłuszczowe.


A jakie korzyści niesie eliminacja cukru?

  • Szczupła sylwetka
  • Lepsza regeneracja
  • Większa odporność
  • Brak wzdęć, zaparć
  • Dobre samopoczucie

Co ewentualnie można zastosować do słodzenia? Istnieje kilka naturalnych słodzików, jednak także powinniśmy je stosować z umiarem, ponieważ sam słodki smak uzależnia. Do naturalnych, zalecanych słodzików należą m.in.: ksylitol, erytrol czy stewia, ale z uwagi na obszerność tego tematu, jego rozwinięcie nastąpi w kolejnych postach.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *