Makaron z krewetkami
SKŁADNIKI (3 małe porcje):
- 200 g makaronu (u mnie kukurydziany)
- 300 ml mleczka kokosowego
- 400 ml pasaty pomidorowej
- 1 łyżka słodzidła (u mnie erytrol)
- 250 g krewetek
- 1 papryka
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 12 pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlej passatę pomidorową, dopraw słodzikiem, solą i pieprzem. Zamieszaj i gotuj przez 15 minut od czasu do czasu mieszając pod przykryciem. Następnie wlej mleczko kokosowe i bez przykrycia gotuj przez kolejne 15 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krewetki opłucz i osusz, a następnie usuń ogonki (jeśli jest taka potrzeba wcześniej należy oczyścić krewetki). Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir wrzuć do malaksera i posiekaj drobno (można również zetrzeć na tarce na małych oczkach). Na patelni rozgrzej olej kokosowy, a następnie podsmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po ok. 3 minutach na patelnie dorzuć krewetki, dopraw solą i smaż przez ok. 2 minuty w trakcie zamieszaj. Dodaj pokrojoną paprykę, kurkumę, słodką paprykę w proszku i smaż przez pół minuty mieszając. Następnie wlej na patelnię przygotowany sos. Doprowadź do wrzenia, pomidorki pokrój na połówki, dorzuć i gotuj jeszcze przez minutę. Podawaj z makaronem, posyp natką pietruszki.