PRZEPISY

Makaron z krewetkami

SKŁADNIKI (3 małe porcje):

  • 200 g makaronu (u mnie kukurydziany)
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka słodzidła (u mnie erytrol)
  • 250 g krewetek
  • 1 papryka
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • sól pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlej passatę pomidorową, dopraw słodzikiem, solą i pieprzem. Zamieszaj i gotuj przez 15 minut od czasu do czasu mieszając pod przykryciem. Następnie wlej mleczko kokosowe i bez przykrycia gotuj przez kolejne 15 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. 

Krewetki opłucz i osusz, a następnie usuń ogonki (jeśli jest taka potrzeba wcześniej należy oczyścić krewetki). Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir wrzuć do malaksera i posiekaj drobno (można również zetrzeć na tarce na małych oczkach). Na patelni rozgrzej olej kokosowy, a następnie podsmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po ok. 3 minutach na patelnie dorzuć krewetki, dopraw solą i smaż przez ok. 2 minuty w trakcie zamieszaj. Dodaj pokrojoną paprykę, kurkumę, słodką paprykę w proszku i smaż przez pół minuty mieszając. Następnie wlej na patelnię przygotowany sos. Doprowadź do wrzenia, pomidorki pokrój na połówki, dorzuć i gotuj jeszcze przez minutę. Podawaj z makaronem, posyp natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *