Awokado – źródło zdrowych kwasów tłuszczowych
Awokado to najbardziej kaloryczny owoc, w 100 g znajduje się aż 221 kcal. Warto jednak podkreślić, że są to bardzo zdrowe kalorie.
Awokado jest źródłem cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu LDL. Wspólnie z fitoskładnikami i potasem, wykazują działanie prewencyjne w kontekście chorób układu sercowo – naczyniowego.
W awokado znajdziemy również wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, oraz witaminę E, które z kolei wspierają pracę mózgu. Dane naukowe wskazują, iż omega-3 wraz z witaminą E, mogą wykazywać działanie prewencyjne przy chorobie Alzheimera. Ponadto awokado zalecane jest przy dużym wysiłku umysłowym, jako że wpływa na pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację.
W awokado znajdziemy również kwas foliowy, dlatego dieta kobiety w ciąży powinna być wzbogacona o awokado. Awokado to również źródło glutationu – silnego antyoksydantu, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy, czy immunologiczny.
Ponadto awokado wspiera pracę układu pokarmowego, wykazuje działanie prewencyjne w kontekście wzdęć, zaparć, czy biegunek, a także wspomaga wchłanianie w jelitach.
A jeśli szukasz przykładowych inspiracji jak wykorzystać awokado w kuchni, zapraszam TUTAJ po przepis na pastę do pieczywa z awokado 😉