PRZEPISY

Pasta z jajek i awokado

Awokado to bomba zdrowotna, dlatego mam nadzieję, że będziecie często wracać do tej pasty 😉 Zawiera wiele cennych składników takich jak: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, kwas foliowy, glutation, a przez to wykazuje właściwości prozdrowotne. Awokado pozytywnie wpływa na pracę układu immunologicznego, trawiennego, czy sercowo-naczyniowego. Ponadto wspiera pracę mózgu, dlatego jest zalecane przy intensywnym wysiłku umysłowym. A także wykazuje działanie prewencyjne w kontekście choroby Alzheimera.

Składniki:

  • 3 jajka
  • awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz 
  • ostra papryka
  • słodka papryka 
  • posiekany szczypiorek

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój w drobna kostkę. Awokado obierz i również pokrój w kostkę. Awokado skrop sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieje. Połącz ze sobą składniki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, szczypiorek, dopraw do smaku i wymieszaj. 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *