9 powodów, dla których warto sięgać po truskawki
1. Truskawki są niskokaloryczne, 100 g truskawek to zaledwie 33 kcal, dlatego owoce te świetnie nadają się na deser nawet dla osób dbających o formę. Maja również niski indeks glikemiczny równy 40, a więc nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
2. Zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, dla porównania 100 g truskawek zawiera 77 miligramów witaminy C, przy czym 100 g pomarańczy to 54 miligramy. Witamina C pełni bardzo istotne funkcje w organizmie, to silny przeciwutleniacz, zapobiega utlenianiu się frakcji cholesterolu LDL, a w następstwie zapobiega powstawaniu miażdżycy.
3. Poza witaminą C truskawki zawierają również witaminy z grupy B, witaminę A, E, PP oraz mikroelementy takie jak: żelazo, fosfor, wapń, potas, mangan, cynk.
4. Wykazują działanie przeciwnowotworowe, właśnie w wyniku sporej zawartości witaminy C, a także obecności kwasu elagowego, który również przeciwdziała wolnym rodnikom. Silne działanie przeciwutleniając wykazują również obecne w truskawkach flawonoidy.
5. Poprawiają trawienie dzięki obecnością pektyn, które poprawiają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Obecność błonnika działa profilaktycznie w kontekście nowotworu jelita grubego.
6. Badacze z San Diego wykazali, iż obecność flawonoidów w truskawkach pomaga zwalczyć powikłania wynikające z cukrzycy typu I (nefropatia, retinopatia, neuropatia)
7. Truskawki zawierają również bromelainę, enzym który pomaga w trawieniu białka, dlatego przed białkowym posiłkiem warto zjeść kilka truskawek.
8. Wykazują zdolności oczyszczające z toksyn i metali ciężkich.
9. Owoce te znalazły również zastosowanie w kosmetologii, jako składnik kosmetyków, maja za zadanie delikatnie oczyszczać cerę, zwężać pory, nawilżać i poprawiać koloryt. Maseczki z truskawkami działają przeciwtrądzikowo.