LIFESTYLE,  PODSTAWY DIETY

Od czego zacząć zdrowe odżywianie?

Koniec stycznia to dobry czas na podsumowanie. Odpowiedz sobie sama (sam) przed sobą, czy udało Ci się wytrwać w dietetycznych postanowieniach noworocznych? Jeśli Twoja odpowiedź jest twierdząca, szczerze Ci gratuluję. Jeśli jednak z jakiegoś powodu odpuściłaś(eś), potraktuj to jako cenne doświadczenie, Nie tak trudno jest się pogubić w gąszczu dietetycznych, często wykluczających się nawzajem porad. Tymczasem zapraszam Cię na krótki artykuł, w którym opisuję praktyczne podejście do zdrowej diety. Być może poniższe rady pomogą Ci wdrożyć się w prawidłowe odżywianie, bez zbędnej frustracji. Każdy moment jest dobry na zmiany, wiele razy już o tym mówiłam, więc absolutnie nie poddawaj się! Jeśli nie udało Ci się zacząć od 1 stycznia, zacznij teraz!

Po pierwsze ZRÓB PORZĄDEK W KUCHNI! Niby tak niewiele, a jednak tak dużo. Wyrzuć z kuchni wszelkie przetworzone produkty, cukier, słodycze, czekoladki, słone przekąski, syropy owocowe, napoje słodzone, soki, przyprawy z glutaminianem sodu, gotowe dania, produkty typu instant, zupy i sosy w proszku. Dlaczego to takie ważne? Jeśli nie będziesz mieć pod ręką niezdrowych produktów, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że zdecydujesz się na odstępstwo od diety. Zazwyczaj na początku przygody ze zdrowym odżywianiem, czujemy się silnie zmotywowani. Jednak miejmy na uwadze, że proces zmiany, nie jest procesem liniowym. To krzywa, która obrazuje, nasze wzloty i upadki. Raz mamy więcej energii i motywacji, innym razem mamy gorszy dzień. To normalne, bo nasze życie nie skupia tylko i wyłącznie na odżywianiu. Jeśli jednak po porządkach w kuchennej szafce, nie będzie tam już słodkich czekoladek, to kiedy wrócisz po gorszym dniu w pracy do domu, nie rzucisz się na nie. Z większym prawdopodobieństwem zjesz coś zdrowego, co zaplanowałaś(eś) wcześniej.

Dokładnie, PLANOWANIE, na tym skoncentrujemy się w kolejnym kroku. Różnimy się między sobą, jedni z nas lubią mieć wszystko dokładnie zaplanowane, inni wolą działać bardziej spontanicznie. Podobnie jest w podejściu dietetycznym, dla jednych świetnym rozwiązaniem będzie dopasowany jadłospis z pełną gramówką, inni z kolei wolą na podstawie zaleceń samodzielnie tworzyć posiłki. Jedno jest jednak pewne, jeśli mniej więcej określimy plan posiłków na dany dzień, zakupimy potrzebne składniki, łatwiej będzie nam trzymać się założeń zdrowej diety. Kiedy wrócimy głodni po pracy, zamiast stać przed lodówką i zastanawiać się co tu dzisiaj ugotować (najlepiej jak najszybciej i najprościej), od razu zaczniemy działać z obiadem, który mieliśmy zaplanowany.

Kolejny punkt, na który chcę zwrócić uwagę to: PRZYGOTOWUJ POSIŁKI NA WYNOS. Większość z nas przebywa kilka godzin dziennie poza domem, w pracy, na uczelni, w szkolę. Ważne, aby zawsze mieć przy sobie przygotowany lunchbox, pudełko ze swoim zdrowym jedzeniem. Pomysłów na takie dania może być sporo (ryż z warzywami i kurczakiem, omleciki, zdrowa kanapka, sałatka itp.) Dzięki temu nawet poza domem będziesz mogła (mógł) zachować regularność posiłków. Nie będziesz odczuwać nadmiernego głodu, a co za tym idzie, istnieje mniejsza obawa, że skusisz się na niezdrową, gotową przekąskę. Jeśli jednak z jakiegoś powodu, nie masz przy sobie pudełka z jedzeniem i decydujesz się na gotową przekąskę, wybieraj takie o możliwie krótkim składzie, bez zbędnych dodatków, np. batony raw, batony proteinowe, musy owocowe, orzechy.

A co ze składem pozostałych produktów? Oczywiście powinnaś (powinieneś) SPRAWDZAĆ SKŁAD WSZYSTKICH PRODUKTÓW, które lądują w Twoim koszyku. Ale bez obaw, nie musisz znać tych wszystkich chemicznych nazw, które czasem nawet ciężko jest wymówić. Kieruj się prostą zasadą, im krótszy i prostszy skład, tym zdrowszy produkt. Właśnie takie produkty wybieraj. Kiedy zaczniesz przyglądać się etykietom, będziesz zaskoczona(y), jakie produkty spożywcze zawierają cukier, czy też skomplikowane związki chemiczne.

 

 

Ponadto WYBIERAJ PRODUKTY NAJMNIEJ PRZETWORZONE. Co to oznacza w praktyce? Wybieraj owoce, zamiast dżemów, czy soków, warzywa, zamiast gotowych sosów w słoikach. Częściej kupuj surowe mięso, z których przygotujesz danie, aniżeli gotowe wędliny, czy kiełbaski.

Ostatni punkt na dzisiaj, ale nie wiem czy nie najważniejszy, mianowicie: NIE TRAKTUJ DIETY JAK KARY. Budowanie nawyków żywieniowych zaczyna się w głowie, dlatego daj sobie pozwolenie na dietę. Takie podejście pozwoli Ci czuć się dobrze, ze swoimi wyborami żywieniowymi. Zdrowe odżywianie nie powinno być wyłącznie etapem przejściowym do osiągnięcia konkretnego celu, a integralną częścią stylu życia. Nie utożsamiaj zdrowej diety z głodówką, ciągłym liczeniem kalorii, poczuciem osłabienia i głodu. Prawidłowa dieta jest dobrze zbilansowana i dopasowana do Twoich potrzeb. To Twój świadomy wybór, z którego możesz być dumna (dumny).

Nie bój się zmian, szczególnie tych których pragniesz. Zacznij od wspomnianych, prostych kroków w drodze do zdrowego odżywiania. Już dzisiaj zadbaj o swoje zdrowie, sylwetkę i dobre samopoczucie. A jeśli potrzebujesz indywidualnej konsultacji, czy skonkretyzowanego planu dietetycznego, zapraszam do współpracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *