jak zrobić zakwas z buraków w domu Basarab Katarzyna
PRZEPISY

Zakwas z buraków

Zdrowie w pysznej postaci 😉 Zakwas przygotowuje się tak szybko, że aż szkoda nie skorzystać z dobroci jakie dają nam buraki. 

Jakie korzyści przyniesie nam picie zakwasu? Dostarczymy wszystkiego co cenne w burakach. Generalnie wszelkie kiszonki bardzo korzystnie wpływają na mikrobiotę jelit, a to właśnie w jelitach zaczyna się nasza odporność. 

Buraki wzmacniają krew, wspomagają leczenie anemii, czy infekcji. Zawierają żelazo, kobalt, wapń, potas, magnez, a także witaminy: A, C i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy).

Buraki wpływają również kondycję fizyczną i wydolność organizmu. 

Składniki na zakwas:

  • 2 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 30 ziarenek pieprzu
  • sól

! Przygotowując zakwas, pamiętaj aby zwrócić uwagę na zachowanie czystości, wyparz słoik, w którym będziesz przygotowywać zakwas, umyj wszystkie warzywa, a jeśli w trakcie kiszenia będziesz chciała zamieszać barszcz, używaj wyparzonej łyżki. To ważne aby nie dopuścić to wytworzenia się pleśni.

Buraki umyj, obierz i pokrój w półplastry. Czosnek umyj, obierz (niektórzy wrzucają czosnek w całości, ja wolę mieć pewność, że przypadkiem nie wrzucam główki czosnku z nadpsutym ząbkiem). Wszystkie składniki włóż do słoja.

Wodę przegotuj z dodatkiem soli (1 łyżka soli na 1 litr wody). Ostudzoną wodą zalej buraki, tak aby nic nie wystawało ponad powierzchnię. Słój nakryj gazą (ja akurat użyłam ręcznika papierowego) i odłóż w ciemne miejsce. 

Ważne, aby codziennie zaglądać do zakwasu, pilnować czy nic nie wypływa, aby nie dopuścić do wytworzenia się pleśni. 

Jeśli chcesz przyspieszyć proces kiszenia, możesz dodać kilka łyżek wody

z kiszonych ogórków (ja tym razem pominęłam ten krok).

Po kilku dniach zakwas jest gotowy (5 -7 dni), zlewamy go do słoików, trzymamy w lodówce i pijemy na zdrówko. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości (1/4 szklanki) i stopniowo zwiększać ilość.

Na zakwas z buraków powinny uważać osoby z kamicą nerkową ze względu na obecność szczawianów. 

2 komentarze

  • Michał

    Świetnie, że gdzieś w końcu znalazłem SKUTECZNY przepis na zakwas buraczany:) Zaskoczę małżonkę, bo do tej pory probóbowałem dwa razy – nigdy nie wychodziło. A tu z tego przepisu odrazu wyszło „:) Więc wiecie co jutro będziemy jeść na obiadek ! 🙂 Pozdrawiam, Wojtek

Skomentuj Michał Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *