
Wytrawne babeczki z cukinii
Mieliście kiedyś ochotę zacząć dzień od babeczek na śniadanie? 😉 Wychodząc na przeciw takim zachciankom, przygotowałam dla Was przepis na zdrowe, niskowęglowodanowe babeczki z cukinii. Tym razem wersja wytrawna, ale kto wie, może następnym razem pokuszę się cukiniowe muffiny na słodko 😛 Chcecie?
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 3 jajka
- 100g dowolnej szynki (u mnie sucha żywiecka)
- 60g oliwek zielonych
- 1 ząbek czosnku
- 35g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 35g mąki jaglanej
- przyprawy(sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka)

Wykonanie:
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. W tym czasie pokroić oliwki na połówki, a szynkę w kostkę. Jajka rozbełtać z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka). Cukinię odsączyć z nadmiaru wody, dodać jajka i wymieszać. Wrzucić pokrojone oliwki, szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąki. Następnie wymieszać do połączenia składników. Piec w formie do muffinek w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Z przepisu wychodzi 9 muffin 😉
B: 52g T: 53g W: 67,2 Błonnik: 10,2g Energia: 923 kcal

