PRZEPISY

Wytrawne babeczki z cukinii

Mieliście kiedyś ochotę zacząć dzień od babeczek na śniadanie? 😉 Wychodząc na przeciw takim zachciankom, przygotowałam dla Was przepis na zdrowe, niskowęglowodanowe babeczki z cukinii. Tym razem wersja wytrawna, ale kto wie, może następnym razem pokuszę się cukiniowe muffiny na słodko 😛 Chcecie? 

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 3 jajka
  • 100g dowolnej szynki (u mnie sucha żywiecka)
  • 60g oliwek zielonych 
  • 1 ząbek czosnku
  • 35g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 35g mąki jaglanej
  • przyprawy(sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka)

Wykonanie:

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. W tym czasie pokroić oliwki na połówki, a szynkę w kostkę. Jajka rozbełtać z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka). Cukinię odsączyć z nadmiaru wody, dodać jajka i wymieszać. Wrzucić pokrojone oliwki, szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąki. Następnie wymieszać do połączenia składników. Piec w formie do muffinek w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Z przepisu wychodzi 9 muffin 😉 

B: 52g   T: 53g   W: 67,2   Błonnik: 10,2g    Energia: 923 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *