PRZEPISY

Chleb bezglutenowy

Czy sprawdzaliście kiedyś skład chleba z marketu? Czy wiecie, że niektórzy producenci do pieczywa dodają takie składniki jak: glukozę, syrop glukozowo – fruktozowy, gumę guar, regulator kwasowości, substancje spulchniające, substancje zagęszczające, a nawet częściowo utwardzone tłuszcze roślinne? Jednym słowem DRAMAT!

Oczywiście przy odrobinie wysiłku znajdziemy pieczywo z dobrym składem, pod warunkiem, że będziemy świadomymi konsumentami 😉 

A dzisiaj mam dla Was propozycję na domowy chleb z mąk bezglutenowych i oczywiście bez tych wszystkich zbędnych dodatków. 

Składniki:

  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g mąki gryczanej
  • 180 g mąki jaglanej
  • 40 g drożdży 
  • pestki (u mnie po 2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika i pestek dyni)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 ml ciepłej wody

Przesiej mąkę i wymieszaj z pestkami i solą. W osobnej misce wymieszaj drożdże z cukrem, a następnie dodaj ciepłą wodę, wymieszaj i wlej do miski z suchymi składnikami. Ciasto staraj się wymieszać w taki sposób, aby wprowadzić do niego jak najwięcej powietrza. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wymieszaj i przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika polec chleb łyżką wody. Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut. 

Smacznego! Chleb możesz podawać z pasta z jajek i awokado, na którą przepis znajdziesz tutaj 😉 

Uwaga! Konsystencja ciasta jest dosyć rzadka, ale po upieczeniu chleb jest naprawdę przepyszny 😀

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *