Chleb bezglutenowy
Czy sprawdzaliście kiedyś skład chleba z marketu? Czy wiecie, że niektórzy producenci do pieczywa dodają takie składniki jak: glukozę, syrop glukozowo – fruktozowy, gumę guar, regulator kwasowości, substancje spulchniające, substancje zagęszczające, a nawet częściowo utwardzone tłuszcze roślinne? Jednym słowem DRAMAT!
Oczywiście przy odrobinie wysiłku znajdziemy pieczywo z dobrym składem, pod warunkiem, że będziemy świadomymi konsumentami 😉
A dzisiaj mam dla Was propozycję na domowy chleb z mąk bezglutenowych i oczywiście bez tych wszystkich zbędnych dodatków.
Składniki:
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 180 g mąki gryczanej
- 180 g mąki jaglanej
- 40 g drożdży
- pestki (u mnie po 2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika i pestek dyni)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 450 ml ciepłej wody
Przesiej mąkę i wymieszaj z pestkami i solą. W osobnej misce wymieszaj drożdże z cukrem, a następnie dodaj ciepłą wodę, wymieszaj i wlej do miski z suchymi składnikami. Ciasto staraj się wymieszać w taki sposób, aby wprowadzić do niego jak najwięcej powietrza. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wymieszaj i przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika polec chleb łyżką wody. Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut.
Smacznego! Chleb możesz podawać z pasta z jajek i awokado, na którą przepis znajdziesz tutaj 😉
Uwaga! Konsystencja ciasta jest dosyć rzadka, ale po upieczeniu chleb jest naprawdę przepyszny 😀
6 komentarzy
Renata
Czy w przepisie nie jest podana zbyt duża ilość wody ?
KB
Ciasto rzeczywiście wychodzi dosyć rzadkie, ale po upieczeniu chleb jest bardzo smaczny 😉 Może Pani spróbować z mniejszą ilością wody, jeśli tak Pani woli 🙂
Kamila
Czy zamiast w piekarniku, można zrobić chlebek w maszynie do chleba nie odstawiajac do wyrośnięcia i też wyjdzie?
KB
Nie próbowałam, więc cięzko mi odpwiedzieć.
Giść
Czy ciasto wyrasta wam po drugim zamieszaniu?? Mi nie wyrasta, dlaczego?
KB
Mąki bezglutenowe są dosyć specyficzne w wypiekach, a ciasto z penwością nie wyrośnie tak pięknie jak z mąki pszennej.