PRZEPISY

Bezglutenowa szarlotka

To już moje drugie podejście do szarlotki bez mąki pszennej i muszę przyznać, że efekt zaskoczył mnie samą. Dlatego nie pozostaje mi nic innego jak podzielić się z Wami przepisem. Do przygotowania ciasta potrzebujecie:

  • 120g mąki ryżowej
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50g wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki słodzidła
  • 2 jajka
  • 150g masła
  • 50g oleju kokosowego
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli 

PRZYGOTOWANIE:

Mąki przesiej na stolnicę, dodaj wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, słodzidło, sól, masło i olej kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie posiekaj nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodaj jajka i połącz składniki w kulę bez długiego ugniatania. Ciasto podziel na dwie części, schłodź w lodówce przez ok. 1 – 1.5h.

W tym czasie umyj, obierz i pokrój jabłka na plasterki. Jabłka podpraż z cynamonem w garnku z niewielkim dodatkiem wody, aby się nie przypaliły. (Jeśli używasz kwaśnych jabłek, możesz do nich dodać słodzidło).

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm), a następnie wyłóż jedną połówką ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 7 minut,a następnie wyłóż uprażone jabłka oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą połówkę ciasta. Piecz przez około 40 min na złoty kolor do suchego patyczka. (Długość pieczenia warto kontrolować).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *