
Bezglutenowa szarlotka
To już moje drugie podejście do szarlotki bez mąki pszennej i muszę przyznać, że efekt zaskoczył mnie samą. Dlatego nie pozostaje mi nic innego jak podzielić się z Wami przepisem. Do przygotowania ciasta potrzebujecie:
- 120g mąki ryżowej
- 150g mąki kukurydzianej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 50g wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki słodzidła
- 2 jajka
- 150g masła
- 50g oleju kokosowego
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Mąki przesiej na stolnicę, dodaj wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, słodzidło, sól, masło i olej kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie posiekaj nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodaj jajka i połącz składniki w kulę bez długiego ugniatania. Ciasto podziel na dwie części, schłodź w lodówce przez ok. 1 – 1.5h.
W tym czasie umyj, obierz i pokrój jabłka na plasterki. Jabłka podpraż z cynamonem w garnku z niewielkim dodatkiem wody, aby się nie przypaliły. (Jeśli używasz kwaśnych jabłek, możesz do nich dodać słodzidło).
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm), a następnie wyłóż jedną połówką ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 7 minut,a następnie wyłóż uprażone jabłka oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą połówkę ciasta. Piecz przez około 40 min na złoty kolor do suchego patyczka. (Długość pieczenia warto kontrolować).
Smacznego!

